Gaatjes

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als uw tand of kies afbreekt, dan kunnen wij dit restaureren met een vulling. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kunt kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als uw tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen uw tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Onze tandarts kan de tandhals dan afdekken met een vulling.

Verdoving

Als het nodig is dan verdooft de tandarts u eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is, wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.

Composiet

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Amalgaam (zilverkleurig) is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en wordt gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren wordt er steeds minder met amalgaam gevuld.

Gevoelig

Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet af of wordt het erger, neem dan contact met ons op. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Kosten

De kosten voor behandeling van kinderen onder de 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor volwassenen komt eventuele vergoeding (gedeeltelijk) uit de aanvullende tandheelkundige verzekering.

De kosten voor een vulling variëren en zijn afhankelijk van de grootte en het materiaal dat gebruikt wordt.

Phone: 0516 - 78 50 82
Fax: info@wesselinkdental.nl
't Oost 8b
8431LJ Oosterwolde